Bijbel tekst


Lukas 9:23 (HTB)
23-24 Daarna zei Hij tegen allen die bij Hem waren: "Wie bij Mij wil horen, moet zichzelf volledig onbelangrijk vinden. Hij moet iedere dag zijn kruis dragen en dicht bij Mij blijven. Want wie zijn leven opgeeft voor Mij, zal het redden. Maar wie zijn leven wil vasthouden, zal het verliezen.

Luke 9:23 (MSG)
23-24 Then he told them what they could expect for themselves: “Anyone who intends to come with me has to let me lead. You’re not in the driver’s seat—I am. Don’t run from suffering; embrace it. Follow me and I’ll show you how.
Self-help is no help at all. Self-sacrifice is the way, my way, to finding yourself, your true self.

Spreuken 3:5-6
5 Vertrouw op de HEER met heel je hart, steun niet op eigen inzicht.
6 Denk aan hem bij alles wat je doet, dan baant hij voor jou de weg.

Psalm 19:15
15 Ik bid tot U, HERE, dat alles wat ik zeg met mijn mond en denk in mijn hart, naar Uw wil mag zijn. HERE, U bent mijn rots en mijn bevrijder.


dinsdag 14 mei 2013

Welke liefdestaal spreek jij?


Als je een relatie hebt, is het handig elkaars liefdestalen te spreken. Denk eens na over de vraag welke talen jij en je partner spreken. En probeer daarna de ander tegemoet te komen door zijn/haar taal vaker te gebruiken. Wedden dat jullie liefde gaat groeien?
Omdat iedereen een verschillende liefdestaal spreekt, moeten er twee dingen gebeuren: je moet weten wat de liefdestaal van je partner is én je moet die taal gaan leren spreken. 


Hieronder de 5 liefdestalen op een rijtje.Liefdestaal 1: Positieve woorden

Het is een feit dat als we positieve woorden ontvangen, we veel eerder iets terug zullen doen. Maar we moeten geen complimenten geven aan die ander om zelf wat voor elkaar te krijgen, maar voor het welzijn van die ander.
Je kunt liefde laten blijken door lieve en warme dingen tegen je geliefde te zeggen. Geen geslijm, maar oprechte positieve opmerkingen. Dat kan een bemoediging zijn nadat de ander iets gedaan heeft of gewoon iets heel spontaans.Liefdestaal 2: Tijd & Aandacht (Samen zijn)


Je kunt ook je liefde laten blijken door samen dingen te doen. Elkaar volledige aandacht geven, is niet samen op de bank tv kijken. Samen zijn, is samen wandelen, elkaar aankijken en praten, écht luisteren naar die ander, geïnteresseerd zijn in die ander, samen uit eten, op vakantie of iets doen waar je partner plezier in heeft. Samen zijn heeft te maken met je aandacht volledig op die ander richten. Samen iets doen met onverdeelde aandacht. Als je maar bij elkaar bent.


Liefdestaal 3: Cadeaus krijgen en geven

Er zijn geliefden die niet zo warm worden van positieve woorden en misschien ook niet van steeds samen dingen doen. Maar als ze een cadeautje krijgen, beginnen ze te glimmen. Dat is dan handig om te weten. Overigens ben jijzelf het mooiste cadeau.
Waar het geven van een cadeau om gaat, is dat je aan hem/haar denkt. Niet of het een groot of klein cadeau is, of dat het veel of weinig gekost heeft. Jezelf geven, bijvoorbeeld: er zijn als die ander je nodig heeft, is het mooiste cadeau wat je kunt geven aan iemand met als liefdestaal cadeaus krijgen. De kern van de liefde is een instelling van geven. Hoe kan ik die ander gelukkig maken?


Liefdestaal 4: Dienen, dienstbaarheid, dingen voor elkaar doen


Weer een andere liefdestaal is dienstbaarheid; iets voor de ander doen. Er zijn partners die dat heerlijk vinden. Hier gaat het om liefde uiten door de ander te dienen; datgene te doen wat voor die ander belangrijk is. Niet dingen van elkaar eisen, maar verzoeken doen. Verzoeken geven richting aan de liefde, maar eisen stoppen de liefdesstroom.
Als je vriend/vriendin kritiek heeft op iets wat je wel of niet doet, dan is dat de meest heldere aanwijzing voor de taal die diegene spreekt. Kritiek heeft vaak uitleg nodig. “Kun je mij uitleggen waarom dit zo belangrijk voor je is?”
Om hen (die zelf graag dienen) te verrassen moet je hetzelfde terugdoen; bijvoorbeeld: een lekkere maaltijd klaarmaken!

Liefdestaal 5: Lichamelijk contact


De vijfde taal heeft alles te maken met aanraking, knuffelen en elkaar vasthouden. Ben jij als plank verliefd op een knuffelbeer? Leer dan om elkaar tegemoet te komen en (meer dan je gewend was) elkaars taal te spreken.

Lichamelijk contact is een krachtig middel in een relatie om liefde te betonen. Elkaars hand vasthouden, zoenen, omhelzen, en vrijen zijn allemaal manieren om liefde te uiten. Vrijen is maar één dialect in de liefdestaal van lichamelijk contact. Misschien vind je vriend/vriendin bepaalde aanrakingen irritant. Als je hier toch mee doorgaat, communiceert dit het tegenovergestelde van liefde en geeft dit de ander het gevoel dat je de behoefte van de ander niet belangrijk vindt. Maak niet de fout te denken dat de ander dezelfde aanrakingen fijn vindt als die jij zelf fijn vindt.

Wanneer je gek op elkaar bent, kun je je liefde laten groeien door elkaars talen te ontdekken en die meer te gaan spreken. Want liefde betekent dat je wilt dat de ander gelukkig is. Geef jezelf daarom snel een taalcursus in de liefde...

Denk eens na over onderstaande vragen en probeer zo te ontdekken welke liefdestaal jij spreekt.

1.      Wat doet je vriend/vriendin of wat doet hij/zij juist niet waardoor je diep gekwetst wordt?
         Het tegenovergestelde van wat je het meest kwetst, is waarschijnlijk je liefdestaal.

2.   Wat heb je het vaakst van je partner verlangd?
         Dat is waarschijnlijk hetgeen waardoor je het meest de liefde van je partner zult ervaren.

3.   Op welke manier uit je regelmatig liefde voor de ander?
         Dit kan een aanwijzing zijn dat je zelf hierdoor ook de meeste liefde ervaart.

Description: http://www.eo.nl/images/spacer.gif
n.a.v. 'De vijf talen van de liefde' van Gary Chapman
In dit boek behandeld Dr. Garry Chapman de vijf liefdes-talen en hoe je die kan toepassen in je huwelijk of relatie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten